skip to Main Content

FINA Swimming World Cup 2018

De World Cup in Eindhoven maakt onderdeel uit van een reeks van zeven toernooien verdeeld over drie continenten. In de FINA Swimming World Cup 2018 strijden de beste zwemmers ter wereld in zeven wedstrijden om een prijzenpot van 2 miljoen dollar.

Eindhoven is net als vorig jaar de derde stop van de FINA Swimming World Cup 2018. De eerste World Cup van het seizoen vindt begin september plaats in Kazan, direct gevolgd door Doha. Eindhoven en Budapest vormen samen één Europees cluster.  Na Europa gaat het circuit door naar onder meer Beijing, Tokio en Singapore.

Bij de World Cups zijn er op elke afstand medaillepunten te verdienen: 12 punten voor een eerste plaats, 9 punten voor een tweede plaats en 6 punten voor een derde plaats. Ook zijn punten te verdienen voor het verbreken van een wereldrecord (20) of het evenaren ervan (10). Ook worden zowel bij de mannen als de vrouwen de top-3 beste resultaten tijdens een World Cup worden beloond met respectievelijk 24, 18 en 12 punten.

De punten tellen mee voor het overall klassement. De nummers 1 in het klassement bij de mannen en de vrouwen na negen wedstrijden winnen een checque van $150.000. Ook per cluster wordt een klassement opgemaakt. De top-6 over drie World Cups bij de mannen en de vrouwen mag $150.000 verdelen, met een totaal prijzengeld van $50.000 voor de winnaars.

Tevens zijn alle wedstrijden kwalificatiemomenten voor deelname aan de Wereldkampioenschappen korte baan die gehouden worden van 11 – 16 december in Hangzhou (China).

Naast de internationale wedstrijden worden er ook een aantal side events georganiseerd:

Pieter Challenge
Niet alleen de Olympisch kampioenen van nu komen tijdens de FINA World Cup in actie in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion, maar wellicht liggen ook de kampioenen van 2032 in het zwembad. Voor jonge zwemmers met een Olympische droom wordt de Pieter Challenge georganiseerd. De Pieter Challenge bestaat uit een leerzame training en een wedstrijd. Tijdens de clinics wordt aandacht besteed aan zwemtechniek, stroomlijn en de start. De trainingen worden gegeven door onder anderen oud-topzwemmer Sebastiaan Verschuren. Met al zijn ervaring geeft hij talenten nuttige tips. Ook kunnen de jonge deelnemers bij hem terecht met alles wat ze willen weten over het leven als topzwemmer, techniek en wedstrijdvoorbereiding.

Nederlandse Estafette Kampioenschappen 2018
De Nederlandse Estafette Kampioenschappen voor junioren en minioren vinden dit jaar plaats op zondag 30 september tijdens de Swimming World Cup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven in samenwerking met voormalig Heldense zwemvereniging HZV. Zondag 30 september gaan de minioren en junioren tussen de heats en de finales van het World Cup programma in het officiële wedstrijdbad de strijd om de Nederlandse titel aan.

Minioren Dag
De Nationale Minioren Dag wordt jaarlijks eind september georganiseerd voor de beste 180 minioren van Nederland. Op basis van de Minioren ranglijsten worden per leeftijdsgroep de beste 30 zwemmers en zwemsters uitgenodigd voor een sportieve dag. Er is onder andere een clinic van jonge topsporters. Ook voor de ouders en trainers is er een actief en informatief programma. Dit jaar wordt de Minioren Dag op zaterdag 29 september tussen de heats en de finales van het World Cup Programma in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven georganiseerd.

KNZB Congres
Op vrijdagmiddag 28 september vindt het jaarlijkse KNZB congres: ‘Wie niet waagt wie niet verbindt’ plaats in het “Conference Center van de High Tech Campus”​ in Eindhoven in combinatie met de World Cup Zwemmen.  Als zwemvereniging of zwemondernemer bent u een belangrijke verbindende schakel in onze samenleving. Is uw vereniging, bestuur of zwemonderneming bestand tegen de veranderende samenleving? De KNZB nodigt bestuurders van haar verenigingen en andere zwemondernemers uit om hierover met de KNZB en met elkaar in gesprek te gaan tijdens de verschillende sessies op het congres.

 

Kalender FINA Swimming World Cup 2018

7-9 september Kazan
13-15 september Doha
28-30 september Eindhoven
4-6 oktober Budapest
2-4 november Beijing
9-11 november Tokio
15-17 november Singapore

 

Meer informatie over de FINA Swimming World Cup 2018

Back To Top