skip to Main Content

Persbericht Rotterdam Qualification Meet

Zwemtoppers strijden in Rotterdam Qualification Meet om tickets voor Tokio

Zwemcentrum Rotterdam is van 3 tot en met 6 december het toneel van de Rotterdam Qualification Meet (RQM). Alle Nederlandse topzwemmers strijden deze dagen om tickets voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio 2021 te behouden of te verdienen.

De organisatie van de RQM is in handen van de KNZB in samenwerking met Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam. Technisch directeur André Cats: “We zijn ontzettend blij met onze trouwe partners in Rotterdam die het ondanks de moeilijke omstandigheden tóch mogelijk maken deze wedstrijd te organiseren. Het is voor onze topzwemmers geweldig als ze op hoog niveau tegen elkaar kunnen racen in een schitterende topsport-accommodatie.”

Directeur Rotterdam Topsport, Peter Blangé, is eveneens enthousiast: “Ik ben blij dat we met alle betrokken partijen deze ‘Rotterdam Qualification Meet’ kunnen faciliteren. We mogen de nationale zwemtop hiermee weer een podium bieden en in lastige tijden is dat een mooie opsteker voor zowel de zwemmers als de sportliefhebbers.”

Rie Mastenbroek

Het 50 meter-wedstrijdbad van Zwemcentrum Rotterdam is vernoemd naar Rie Mastenbroek. Een blijvend eerbetoon voor de Rotterdamse zwemster die bij de Olympische Spelen van 1936 drie gouden en een zilveren medaille won. Kim Busch beseft dat het ondoenlijk is om in de voetsporen van Mastenbroek te treden, maar ze hoopt zich wel in ‘haar’ bassin te kwalificeren voor Tokio.

Busch, geboren en getogen in Dordrecht en tegenwoordig uitkomend voor het HPC Eindhoven, richt zich individueel vooral op de 50 vrij en de 4 x 100 vrij estafette. “Ik sta nu met mijn tijd als vijfde voor de estafette, dus het is zaak om nog een of twee zwemsters te passeren. Op de 50 vrij heb ik natuurlijk loodzware concurrentie van Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, maar ik ga graag de uitdaging met hen aan om een van de twee startbewijzen voor de Spelen te bemachtigen.” Voor Kim Busch is het de eerste keer dat ze in wedstrijdverband in actie komt in Zwemcentrum Rotterdam. “Ik kijk er ontzettend naar uit om er te gaan racen, op tien minuten van mijn ouderlijk huis.”

Ook Rogier Dorsman (21) zwemt voor het eerst een ‘thuiswedstrijd’ in Rotterdam. Dorsman is opgegroeid in Heerjansdam en zwom altijd in clubverband voor De Devel in Zwijndrecht, alvorens hij verkaste naar Amersfoort waar hij met het HPC-team Para-zwemmen een fulltime trainingsprogramma afwerkt. Dorsman, wereldkampioen in 2019, zwom reeds vier limieten voor de Paralympische Spelen en is dus normaliter al verzekerd van Tokio. “Maar ik wil natuurlijk wel vlammen in Rotterdam. Het is een heerlijk vooruitzicht om weer wedstrijden ‘om het echie’ te zwemmen.”

Sportbedrijf Rotterdam

De medewerkers van het Sportbedrijf Rotterdam kijken ernaar uit om, samen met de KNZB en de vrijwilligers van de clubs in de regio, er een geweldige wedstrijd van te maken. Nicos Vlachos, locatiemanager Zwemcentrum Rotterdam: “We zijn supertrots dat we weer zo’n mooi evenement mogen ontvangen. Ook al is het zonder publiek, we gaan er in ons zwemcentrum alles aan doen om voor de nationale toppers een TOP-entourage te creëren waar ze maximaal kunnen presteren!”

De voor deze data eveneens in Rotterdam geprogrammeerde Open Nederlandse Kampioenschappen worden door de KNZB verplaatst naar 2021.

Back To Top