skip to Main Content

Femke Heemskerk mist RQM

Femke Heemskerk kan niet deelnemen aan de Rotterdam Qualification Meet (RQM) die van 3 tot en met 6 december wordt gehouden in Zwemcentrum Rotterdam. De zwemster van HPC Eindhoven moet in quarantaine omdat haar man positief is getest op COVID-19.

Heemskerk werd in oktober zelf ook positief getest op het virus. Ze ontwikkelde toen geen klachten en reisde later – na twee negatieve testen – alsnog af naar de ‘korte baan-bubbel’ van de International Swimming League (ISL) in Budapest. “Daarom is het extra zuur voor Femke dat ze nu uitgerekend de kwalificatiewedstrijden in Rotterdam moet missen, het eerste belangrijke evenement op de lange baan sinds negen maanden”, aldus André Cats, technisch directeur van de KNZB.

In Rotterdam gaan de Nederlandse topzwemmers de komende dagen op jacht naar limieten voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo. Ook zijn er in Rotterdam tickets te verdienen voor de EK langebaan dat in mei 2021 wordt gehouden in Budapest en Madeira (parazwemmen).

Femke Heemskerk zwom al individuele limieten voor de Olympische 50 en 100 vrij en is ook op de estafettes een belangrijke kandidaat. Na de RQM worden de maximaal twee tijd snelste sporters per nummer voorgedragen voor Tokyo. Uiteraard dienen ze dan in Rotterdam wel onder de limiet te zwemmen of ze moeten dat al eerder hebben gedaan. Open plekken kunnen daarna nog bezet worden door een limiet te zwemmen bij de Swimcup in Eindhoven (april) of de EK in Budapest (mei).

André Cats: “Voor de EK geldt hetzelfde: maximaal twee sporters per nummer die in Rotterdam onder de limiet zwemmen of dat al eerder hebben gedaan, worden voorgedragen voor Budapest. Daarna blijven er nog minimaal twee startplekken beschikbaar in het voorjaar.”

Back To Top