skip to Main Content
EQM Dag 3: Voorrondes Met Twee Nederlandse Records En In Totaal Zeven EK-limieten

EQM Dag 3: Voorrondes met twee Nederlandse records en in totaal zeven EK-limieten

Twee Nederlandse records op de vroege ochtend in Eindhoven, waar Nyls Korstanje deze keer de honderdste seconde in zijn voordeel zag uitvallen. Op de 50 vlinder verbeterde hij zijn NR van half maart met die marge: van 23.20 naar 23.19. Kira Toussaint bevestigde haar vorm – niet specifiek gepiekt bij de EQM – met de recordverbetering op de 100 meter rugslag. Na haar Europese toptijden op de 50 rug, kwam er nu op de dubbele afstand 58.74 op het scorebord. Zij zwom haar vorige NR bij de RQM begin december vorig jaar.

Het schijnbare gemak waarmee Arno Kamminga ook in de ochtenduren toptijden zwemt op de 200m schoolslag

was ook vandaag geen probleem. Zonder enige vorm van tegenstand realiseerde hij 2.08.48.
Ivo Kroes zag al zijn trainingsinspanningen bij het OC Drachten beloond met 2.16.77 op de 200m schoolslag. De 2.1783 was geen probleem voor de Groninger, die uitkomt voor Azuro en deze zomer in Rome mag acteren.

Bijzonder was het feit dat vier dames de kennelijk niet zo scherpe EK-eis (26.47) – of zijn de dames zo goed? – trotseerden: Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard, Femke Heemskerk en Kim Busch.
Bij de mannen een nieuwe EK-naam en die hoort bij Thomas Verhoeven. Zijn 23.54 is een Boedapeststart waard, want de prestatie-eis staat op 23.59! Een prachtige prijs nu de Universiade van dit jaar is uitgesteld.

Verslag van SwimJos op Zwemkroniek.com


Eindhoven Qualification Meet dag 3

zondag 11 april 2021

Op de slotdag van de Eindhoven Qualification Meet (EQM) scherpten Nyls Korstanje en Kira Toussaint hun kersverse Nederlandse records uit de ochtendsessie In de finale verder aan. Korstanje zwom met 23,02 op de 50 vlinderslag beduidend sneller dan de 23,19 uit de series. Toussaint zette met 58,65 weer een stap. Eerder op de dag bracht ze 58,74 op de klokken.

De 22-jarige Korstanje sloot het toernooi met een goed gevoel af. “Ik wist dat ik het kon en ben blij dat ik het ook goed heb uitgevoerd. Hard werken aan de vlinderslag heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Op naar de EK.’’ Voor wat betreft de 50 vlinderslag heeft hij nog een wens. ‘’Ik richt me nu op een tijd onder de 22 seconden.’’

In haar zoveelste recordrace moest Toussaint diep gaan. Haar missie om haar persoonlijk record te verbeteren slaagde met winst op de 100 rugslag. Het toonde aan dat het wel goed zat met haar vorm. “Ik dacht ik probeer het gewoon en ging er echt voor. Eerlijk gezegd ging ik iets te hard weg en had heel veel pijn in de laatste meters. Maar ik kan me inhouden in de eerste 50 meter, maar dan weet je niet wat het had opgeleverd. Ik ben aan het sleutelen om de perfecte race te zwemmen. Ik ben trouwens heel blij met m’n tijd’’, blikte Toussaint terug op haar wedstrijd op de slotdag van de EQM.

Ranomi Kromowidjojo bleef op de 50 vlinderslag (25,36) een fractie boven haar eigen Nederlands record (25,24). “Ik had graag sneller gegaan dan vorige maand in Amsterdam, maar het is nog steeds een wereldtijd. Het geeft aan dat ik goed op weg ben. Ik heb de goede dingen gedaan, het gaat lekker en ik ben gezond. Ben lekker aan het trainen en wat ik erin stop, komt eruit. Zo’n 100 vrije slag geeft ook veel vertrouwen richting het EK en de Olympische Spelen.”

Paralympisch 

Het is Rogier Dorsman andermaal gelukt zijn Nederlands record op de 100 rugslag (S11) te verbeteren. Na zijn 1.19,19 in de ochtendsessie klokte de zwemmer met een visuele handicap 1.08,76. Het verschil in beide tijden was eenvoudig verklaarbaar. “Ik zat minder in de lijnen. Wat de beste manier is weten we nog niet, maar het gaat steeds beter. Uiteindelijk wil je die lijnen helemaal niet raken’’, liet de zwemmer van De Devel uit Zwijndrecht weten. “Ik heb weer mooie stappen gemaakt, maar het doel is om in Tokio nog harder te gaan.’’

Thijs van Hofweegen (S6) had zich eerder op de dag op de 100 rugslag al gekwalificeerd voor Tokio met een Nederlands recordtijd (1.19,19). In de finale kwam hij tot 1.21,96. “Ik besef het nog niet helemaal dat ik op twee programmanummers naar Tokio mag. Het was spannend en bijzonder om deze kwalificaties op het laatste moment af te dwingen’’, aldus de zwemmer van ZPC Amersfoort.


Verslag Marcel Tabbers op KNZB website

Op de foto Nyls Korstanje start 50 vlinderslag.

Back To Top