fbpx skip to Main Content
Zwemmers 50 Meter Schoolslag Domineren Middagsessie Swim Cup

Zwemmers 50 meter schoolslag domineren middagsessie Swim Cup

Tijdens de derde dag van de Swim Cup hebben de deelnemers weer spectaculaire races laten zien. Er werden maar liefst drie 50 meter schoolslag-finales gezwommen: Heren, Dames en Paralympische dames. Ook de halve finales van de 100 meter vrije slag dames beloven vuurwerk voor de laatste dag.

Nijhuis Nederlands kampioen
In de halve finale van de 50 meter schoolslag zwemt Moniek Nijhuis een tijd van 30.65. Later op de middag zwemt ze slechts een tiende langzamer in de finale. Nijhuis wordt daarmee Swim Cup winnaar op dit onderdeel en Nederlands kampioen.

Siladji en Van der Burgh in finale op gelijke hoogte
Na de dames is het de beurt aan de heren op de 50 meter schoolslag. In de tweede halve finale zwemt Caba Siladji een Swim Cup record in een tijd van 27.26. In de finale gaat het heel erg gelijk op tussen Siladji en Van der Burgh. Het gaat zelfs zo gelijk op dat beide heren een winnende tijd zwemmen van 27.17. Daarmee scherpen ze het Swim Cup record nog eens aan. Cameron van der Burgh na zijn race: “Ik ben heel erg blij, vooral met de 100 meter schoolslag van gisteren.” Van der Burgh voelt zich thuis in Nederland: “Het is mijn eerste keer in Eindhoven, maar het is zeker niet de laatste keer. Ik vind het hier heerlijk.”

Tweemaal een wereldrecord
Als laatste 50 meter schoolslag is het de beurt aan de Paralympische zwemsters. In deze finale worden er maar liefst twee wereldrecords gezwommen. Chantalle Zijderveld zwemt in klasse SB9 een tijd van 43.73 en Maja Reichard (SB11) zwemt een wereldrecordtijd van 39.75. “Super, ik had dit echt niet verwacht!”, aldus een uitzinnige Chantalle Zijderveld.

Jakabos niet helemaal tevreden
Zsuzsanna Jakabos is ondanks haar winnende finale op de 200 meter vlinderslag niet helemaal tevreden: “Het was maar zo zo, ik had onder de 2:08 willen zwemmen”, ze zwom haar finale in een tijd van 2:08.13. Zij versloeg onder andere Boglarka Kapas (2:08.99) en Anna Ntountounaki (2:13.41).

Spektakelstuk op 200 meter vrijeslag
De 200 meter vrijeslag beloofde het spektakel stuk van de avond te worden. En dat werd het! Sebastiaan Verschuren zwom een zeer rappe race en laat in de laatste 50 meter iedereen achter zich, hij zwemt een snelle tijd van 1:46.09. “Ik ging er echt voor, dat deed ik vanmorgen ook. Tijdens mijn race was de grootste ontlading na de 100 meter, ik wist gewoon dat ik in vorm was”, aldus Verschuren. Naast de goede prestatie van Verschuren laat Kyle Stolk ook zien wat hij in huis heeft. Hij zwemt in 1:48.00 en kwalificeert zich daarmee voor de wereldkampioenschappen in Kazan.

Goede halve finales beloven spektakel voor finales
In de eerste halve finale van de 100 meter vrije slag is het onder andere de beurt aan Ranomi Kromowidjojo. Voorafgaand aan de Swim Cup gaf ze al aan dat zich kwalificeren op de 100 meter vrije slag voor Kazan, hét doel was van deze Swim Cup. In de halve finale maakt ze het waar, ze zwemt een tijd van 53.69.

Vervolgens mogen Femke Heemskerk en Sarah Sjöström het onder andere tegen elkaar opnemen in de tweede halve finale. Heemskerk zwemt een ontzettend snelle wedstrijd en tikt aan in 52.79 (de zesde tijd ooit gezwommen op de 100 meter vrije slag in textiel). “Ik bewijs aan mezelf dat ik mee kan met het allerhoogste niveau en daar heb je goede races voor nodig. Ik zwem nu een hele goede tijd en dat geeft vertrouwen. Dat is veel waard”, aldus een zeer tevreden Heemskerk na haar race. Sarah Sjöström eindigt achter Femke in 53.29.

Ook het Nederlandse talent Marrit Steenbergen zwemt een goede 200 meter, ze zwemt het Nederlands jeugdrecord uit de boeken in 54.84. Met deze geweldige tijd kwalificeert zij zich als 15-jarige voor de wereldkampioenschappen in Kazan.

Verlinden weer in vorm
De laatste race in het middagprogramma van de derde dag is de finale van de 100 meter vlinderslag. In het deelnemersveld zitten onder andere László Cseh en Joeri Verlinden. Cseh en Verlinden gaan redelijk gelijk op, maar het is Cseh die er met de winst vandoor gaat in 51.97. Joeri is met een tijd van 52.63 zeker niet ontevreden: “Ik wilde deze uitdaging aan gaan. Het zijn hectische maanden geweest de laatste tijd. Ik was de laatste drie weken weer volledig belastbaar in de krachttraining en ik heb weer de absolute snelheid.”

Back To Top