fbpx skip to Main Content
Nederlandse Selectie Klaar Voor Swim Cup

Nederlandse selectie klaar voor Swim Cup

De 12e editie van de Swim Cup barst vanaf morgen los in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. Tot en met zondag 10 april strijden nationale en internationale toppers tegen elkaar. De Swim Cup duurt dit jaar een dag langer en heeft een Olympisch tintje.

Kwalificatie voor Rio, EK en EJK
Dit jaar staat er veel op het spel voor de deelnemende zwemmers. Er zal tijdens de Swim Cup gestreden worden om de nationale titels, maar ook kunnen de zwemmers zich kwalificeren voor het Europees Kampioenschap in Londen en voor de Olympische Spelen in Rio. Verder kunnen de jeugdzwemmers zich kwalificeren voor het EJK in Hongarije en de paralympische zwemmers kunnen zich kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Rio.

Gedurende de vijf dagen worden er vele prijzen verdeeld. Zo ontvangt elke afstandswinnaar een geldprijs voor zijn prestatie en per afstand worden de beste drie Nederlanders gehuldigd als onderdeel van het Nederlands Kampioenschap. De grootste geldprijs die te verdelen is wordt mede mogelijk gemaakt door Hotel van der Valk Eindhoven. Zij stellen een geldbedrag van € 5.000,- beschikbaar voor de best presterende zwemmer van de Swim Cup (volgens de FINA-ranking).

Aftrap Swim Cup in Eindhoven
Vanmiddag trapte de KNZB officieel af voor de Swim Cup. In SX, centrum voor Sport, Marketing en Media, kwam de Nederlandse pers bijeen. Joop Alberda, technische directeur van de KNZB, blikte vooruit op de Swim Cup en de Spelen in Rio: “We tellen vandaag precies 122 dagen tot het begin van de Olympische Spelen”.

Onderweg naar Rio zijn onder andere de Swim Cup en het EK in Londen de grote meetmomenten. Bijzonder tijdens de Swim Cup is de 4 x 200 meter vrije slag voor de vrouwen. Deze afstand is speciaal toegevoegd aan het programma om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen.

De Swim Cup is dit jaar “een vier in één-evenement”, namelijk een Paralympische, Olympisch en Europees kwalificatietoernooi en tevens zijn de Nederlands kampioenschappen verweven in het programma. Na afloop van de Swim Cup wordt op zondagavond direct de Paralympische ploeg, die richting Rio de Janeiro gaat, bekend gemaakt door de bondscoach Mark Faber. De volgende dag, op maandag, wordt het team voor de Europese kampioenschappen in Londen bekend gemaakt door Joop Alberda.

Helaas missen we ook twee toppers tijdens deze Swim Cup. Afwezig zijn Inge Dekker en Moniek Nijhuis. Dekker is reeds succesvol geopereerd, maar nog niet wedstrijdfit. Haar afwezigheid is niet verrassend, daarentegen is de afwezigheid van Moniek Nijhuis opvallender. Zij is na de griep nog niet wedstrijdfit en laat de Swim Cup aan zich voorbij gaan.

Super Saturday
Zaterdag 9 april staat volledig in het teken van jeugdig zwemspektakel en is dit jaar omgedoopt tot Super Saturday. Er is de hele dag topcompetitie. ’s Ochtends finisht Maarten van der Weijden zijn zwemmarathon voor KWF, gevolgd door de series van de Swim Cup en de Pieter Cup. ’s Avonds staan de finales van de Pieter Cup en Swim Cup op het programma. Iedere bezoeker aan de Swim Cup kan tussendoor met flinke korting zelf zwemmen in het golfslagbad. Een waanzinnig leuk dagje uit voor het hele gezin!

Koop nu je tickets
Er zijn nog tickets beschikbaar voor de Swim Cup. Vanaf € 6,50 heb je al een dagkaart, waarbij je toegang hebt tot zowel de series als finales. De series starten om 12.00 uur, B-finales starten om 19.00 uur en de A-finales starten om 21.00 uur.

Kom jij Ranomi, Sebastiaan, Femke of één van de andere zwemmers aanmoedigen?

Bestel je kaarten hier.

Back To Top