fbpx skip to Main Content
Mooie Eerste Dag Op Swim Cup

Mooie eerste dag op Swim Cup

Na een veelbelovende ochtend werd er in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion een vervolg gegeven aan de eerste dag van de Swim Cup Eindhoven. De middagsessie vol finales beloofde veel goeds. De sessie werd afgetrapt met de lancering van een nieuwe campagne van de KNZB: Code Blauw.

Code Blauw
Voorafgaand aan de (halve) finales lanceerde de KNZB vandaag samen met partners uit de hele zwembranche de campagne Code Blauw. Daarmee laten zij zien dat ze zich samen sterk maken voor een sportief en veilig zwemklimaat. Alle betrokken partijen ondertekenden het statement Code Blauw tijdens de Swim Cup in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion in Eindhoven. De eerste actie is gericht op het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Finales
Tijdens de finales werd de snelste serie 800 meter vrije slag gezwommen, met onder andere Peter Bernek en de Nederlandse toppers Ferry Weertman en Maarten Brzoskowski in de gelederen. Na ongeveer 400 meter sloeg Peter Bernek een gat met de rest en gingen Ferry en Maarten de strijd met elkaar aan om de tweede plek. Deze tweede plek was goed voor de titel Nederlands Kampioen en werd gewonnen door Ferry Weertman.

In de halve finale 50 meter vrije slag was het de beurt aan Ranomi Kromowidjojo, ze zwom overtuigend de limiet voor het WK in Kazan. Later op de avond werd de finale gezwommen, waarbij een sterk (voornamelijk Nederlands) deelnemersveld aan de start stond. Zoals verwacht was het een strijd om de eerste plek tussen Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, waarbij “Kromo” er met de buit vandoor ging.

Olivier van de Voort zwom in de ochtend een wereldrecord op de 200 meter rugslag. Tijdens de finale verbrak hij het record wat hij die ochtend gezwommen had. Zijn ploeggenoot Magda Toeters kwam later in actie op de 100 meter vlinderslag, waarbij ze in 1:09.97 een Nederlands Record zwom.

Ook één van de vele Nederlandse talenten liet zich gelden. Tijdens de 200 meter wisselslag zwom Marrit Steenbergen een Nederlands Jeugd Record en werd daarmee Nederlands kampioen.

Eén van de laatste races van de avond was de halve finale op het koningsnummer 100 meter vrije slag. Daarin namen onder andere Sebastiaan Verschuren en Velimir Stjepanovic het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel. Een duel wat Verschuren in zijn voordeel besliste.

Highlights dag 2
Dag twee van de Swim Cup belooft weer een zwemspektakel te worden. Voorafgaand aan de finales in de middag vinden de schoolzwemkampioenschappen plaats. Tijdens de middagsessie wordt de mooiste race voor het laatst bewaard: de 100 meter vrije slag heren. Waarbij Velimir Stjepanovic ongetwijfeld revanche wil nemen op Sebastiaan Verschuren.

Back To Top