fbpx skip to Main Content
Late Avond Finales Zorgen Voor Topprestaties

Late avond finales zorgen voor topprestaties

De eerste avond dat de zwemmers pas om 21:00 uur aan hun finales begonnen, is achter de rug. En tot nu toe lijkt deze voorbereiding op Rio zijn vruchten af te werpen. Omringt door Braziliaanse muziek en danseressen werd er sneller gezwommen dan in de series en er werd meermaals onder de Olympische limiet gezwommen.

Sterke Paralympische ploeg
De Nederlandse Paralympische selectie is met meer dan 20 genomineerde zwemmers al ontzettend groot. En de Swim Cup is voor hen een mooi meetmoment, aanstaande zondag na de Swim Cup maakt bondscoach Mark Faber de Paralympische selectie voor Rio de Janeiro bekend. Voor, onder andere, Tim van Duuren en Marc Evers waren het goede finales. Van Duuren en Evers zwommen beide -in hun eigen klasse- in de finale van de 50 meter vrije slag een nieuw Nederlands record. Van Duuren in een tijd van 26.99 en Evers in een tijd van 25.23.

Brzoskowski op de goede weg richting Rio
Vele toeschouwers keken uit naar de 400 meter vrije slag van de heren. Maarten Brzoskowski had zich eerder al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen op deze afstand. Brzoskowski zwom een sterke race en in de laatste 100 meter vergrootte hij zijn voorsprong met een hele lengte. In een tijd van 1:48.38 is Brzoskowski Nederlands kampioen geworden en dook hij nogmaals onder de Olympische limiet. Brzoskowski: “Ik had gehoopt om hier in Eindhoven sneller te zwemmen, dan in Amsterdam. Maar met deze tijd lijk ik toch op de goede weg te zijn.”

Estafetteploeg zwemt Nederlands record
Speciaal onderdeel op het programma van vanavond was de 4 x 200 meter vrije slag voor dames. Een onderdeel dat voor het Nederlandse team is toegevoegd, om kwalificatie voor de Olympische Spelen af te dwingen. Er deden twee Nederlandse teams mee, maar de ogen waren gericht op de formatie met Marrit Steenbergen (1:57.95 – NR Jeugd startzwemmer), Esmee Vermeulen (1:58.67), Robin Neumann (1:59.38) en Femke Heemskerk (1:56.06). In een nieuw Nederlands record van 7:52.06 doken de dames onder de Olympische limiet op deze estafette afstand.

Knallende afsluiter
De 50 meter vrije slag voor de dames betekende het hoogtepunt van de finales van de eerste Swim Cup-dag. Aan het begin van de avond werden de halve finales gezwommen met Kim Busch die sneller was dan in de series, een fantastische tijd van Ranomi Kromowidjojo (24.39) en Tamara Vliet die een paar honderdste tekort kwam voor de Olympische limiet (24.90). Alle drie de dames hebben de finales gehaald. Ranomi Kromowidjojo zwom voor de derde keer vandaag onder de Olympische limiet, ditmaal in 24.36. En helaas kwam Tamara van Vliet ook in de finale nét iets tekort voor de Olympische limiet. Hopelijk krijgt ze op het EK in Londen alsnog de kans om zich te kwalificeren!

Back To Top