fbpx skip to Main Content
Fantastische Femke Brengt Eindhoven In Extase

Fantastische Femke brengt Eindhoven in extase

Op de tweede dag van de Swim Cup werden er in de ochtend al diverse records gebroken, echter in de finales ging de Nederlandse zwemmers nog sneller. Met een ontketende Femke Heemskerk voorop.

Paralympiërs zetten goede series door in finales
Op de 200 meter vrije slag zwemt Marlou van der Kulk een hele snelle wedstrijd in een tijd van 2:13.26. Met deze tijd zwemt zij onder het WK limiet en kwalificeert zij zich voor het IPC WK Zwemmen in Glasgow. Ook Olivier van de Voort kwalificeert zich deze middag voor Glasgow, hij zwemt een Nederlands record op de 200 meter wisselslag in 2:15.71. Maar het succes van Olivier breidt zich uit op de 50 meter rugslag. Eerder in de series zwom hij al een Nederlands record (28.95) en tijdens de finale scherpt hij deze nog verder aan met een tijd van 28.64. En tijdens de 50 meter rugslag laat Lisette Teunissen zich weer gelden. Zij zwemt een wereldrecord in 52.59 in de klasse S3.

Nederlandse zwemtop laat goede vorm zien
Maarten Brzoskowski staat in de snelste serie van de 1500 meter vrije slag. Vanaf moment één zwemt hij op kop met Peter Bernek en Ferry Weertman in zijn kielzog. Gedurende de laatste 50 meter komt Bernek op gelijke hoogte met Brzoskowski. En in de laatste meter schiet Bernek Brzoskowski voorbij. Het verschil tussen beide heren is uiteindelijk minimaal: 0,12 seconden. Brzoskowski wordt uiteindelijk tweede in een tijd van 15:11.17.

Heemskerk zorgt voor sensatie
Op de 200 meter vrije slag is het onder andere de beurt aan Femke Heemskerk. Ze zwemt op haar favoriete afstand een zeer snelle race en verbreekt daarmee haar eigen Nederlandse record met een tijd van 1:54.68. Dit is tevens onder het WK limiet voor Kazan en de vierde tijd mondiaal in een textiel badpak. Femke na afloop: “Ik had deze tijd niet voor mogelijk gehouden, ik dacht dat ik langzamer was.” Femke straalt en is trots op haar prestatie: “Dit moet ik nu vasthouden en fine tunen.” Maar er is meer Nederlands succes tijdens deze 200 meter vrije slag. Marrit Steenbergen (15) zwemt een Nederlands Jeugd Record in 2.00.34.

Na Femke verbreekt ook Moniek Nijhuis een Nederlands record. Op de 100 meter schoolslag zwemt zij een tijd van 1.07.18 en haalt daarmee iets minder dan 0,3 seconden van het record af.

Tussen al het Nederlandse zwemgeweld laat de Hongaar Lázslo Cseh zich ook gelden. Hij zwemt op de 200 meter wisselslag een Swim Cup record in een tijd van 1:58.31. Maar in Eindhoven blijft het een Nederlands feestje. In de laatste race van de dag, de 100 meter vrije slag, is het Sebastiaan Verschuren die er overtuigend met de winst van doorgaat. Sebastiaan: “Ik ben naar Eindhoven gekomen om te kijken wat ik kan en dat heb ik hier nu laten zien! Maar ik ben er nog niet…”

Back To Top