fbpx skip to Main Content
11e Editie Van Swim Cup Eindhoven Was Een Succes!

11e editie van Swim Cup Eindhoven was een succes!

Afgelopen paasweekend was het Pieter van den Hoogenband zwemstadion het podium voor alweer de 11e editie van de Swim Cup. Een Swim Cup vol sportieve en organisatorische hoogtepunten!

Indrukwekkend deelnemersveld
Aan de start van de Swim Cup stond een indrukwekkend deelnemersveld. Uiteraard was de Nederlandse zwemtop aanwezig. Maar ook de internationale top kwam langs in Eindhoven, waaronder Olympisch kampioen Cameron van der Burgh (Zuid-Afrika), László Cseh (Hongarije) en de Zweedse Sarah Sjöström. Van der Burgh was lovend over zijn verblijf in Eindhoven: Het is mijn eerste keer hier en ik vind het heerlijk. Dit was zeker niet mijn laatste keer!”

Sportieve hoogtepunten
Dit jaar kende de Swim Cup vele sportieve hoogtepunten, voornamelijk bij de Nederlanders. Het Nederlandse Paralympische team verbrak record na record. Onder andere het wereldrecord van Olivier van de Voort (S10) op de 100 meter rugslag is een hoogtepunt. Hij zwemt een tijd van 59.56. En nog nooit was er iemand in klasse S10 die onder de minuut zwom, tot nu.

Daarnaast waren de prestaties van onder andere Femke Heemskerk en Sebastiaan Verschuren opvallend. Heemskerk zwom op twee afstanden het Nederlandse record uit de boeken, op de 100 en 200 meter vrije slag. En Verschuren liet iedereen merken dat hij zijn vorm weer te pakken heeft. Hij kwalificeerde zich overtuigend voor de wereldkampioenschappen in Kazan van deze zomer, op de 100 en 200 meter vrije slag.

Naast Heemskerk en Verschuren hebben nog veel meer zwemmers zich tijdens de Swim Cup gekwalificeerd of genomineerd voor de toernooien in Baku (Europese Spelen), Kazan (WK), Glasgow (WK voor gehandicapten) en Tbilisi (EYOF). Klik hier voor een overzicht van alle kwalificaties en nominaties.

Livestream en second screen
Naast de sportieve hoogtepunten werden er organisatorisch ook successen behaald. Over alle toernooidagen waren er maar liefst meer dan 5.600 bezoekers. Daarnaast bekeken velen de races via de livestream op hun mobiel, tablet of computer. Meer dan 16.000 personen hebben via deze stream meegekeken.

Naast de livestream werden er ook al een aantal jaar de individuele races geplaatst via zwemsport.tv. Maar dit jaar ging het een stapje verder. De individuele races stonden vijf minuten nadat er gezwommen was in het bad, al online. Hiermee werd er een second screen gecreëerd: De zwemmer was nog niet uit het water of hij kon zijn race al terug kijken.

De organisatie wil graag vrijwilligers, deelnemers, sponsors, toeschouwers en een ieder bedanken die zijn bijdragen heeft geleverd aan deze succesvolle Swim Cup!

12e ‘Olympische’ editie in 2016
De 12e editie van de Swim Cup vindt plaats van zondag 3 april tot en met zondag 10 april 2016. De Swim Cup gaat in 2016 acht dagen duren, in plaats van de gewoonlijke vier. Dit heeft te maken met het Olympische tintje dat de Swim Cup gaat krijgen. Later in dat jaar vinden de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaats. De strijdt om de medailles wordt daar voor de zwemmers pas ’s avonds laat gestreden. Om de Nederlandse zwemmers hier aan te laten wennen worden de finales tijdens de Swim Cup in 2016 tussen 21:00 uur en 23:00 uur gezwommen. Met deze insteek hoopt de Swim Cup ook voor de internationale zwemtop een interessante voorbereiding te creëren.

Wil je nog even nagenieten van vier dagen zwemspektakel? Kijk dan op zwemsport.tv alle individuele races terug!

Back To Top