skip to Main Content
Snelle Tijden Bij Swim Cup Den Haag

Snelle tijden bij Swim Cup Den Haag

Den Haag, 8 april 2018 – Op de slotdag van de Swim Cup Den Haag zwommen Tess Schouten en Jesse Puts naar de laatste EK limieten in het Hofbad. Schouten noteerde op 50 meter schoolslag een PR en Nederlands record 18 jaar in 31.13, genoeg voor een ticket naar Glasgow deze zomer. Met 21.95 bleef Jesse Puts op de 50 meter vrije slag ook onder de EK-kwalificatie eis. Daarmee bewees de Swim Cup Den Haag een weekend lang dat er hard kan worden gezwommen in het Hofbad.

Tijdens driedaagse ‘zwemfeestje in Den Haag’ regende het limieten en vielen er twee Nederlandse records te vieren. Op vrijdag al verbrak Kira Toussaint het 7 jaar oude Nederlandse record van Femke Heemskerk op de 100 meter rugslag. Met een 6e wereldseizoentijd van 59.94 bleef ze als eerste Nederlandse vrouw onder de minuut. Daarmee kwam het record weer terug in de familie. Voor Heemskerk had moeder Jolanda de Rover het record in handen. De tijd van Toussaint was ook voldoende voor een EK-ticket voor Glasgow (3-9 augustus). Ook op vrijdag verbrak bij de mannen Arno Kamminga tot tweemaal toe zijn eigen Nederlands record op de 200 meter schoolslag. In de finale klokte de Katwijker 2.08,75, ruim onder de EK limiet. Ook hiermee voldeed de Katwijker ruim aan de limiet voor het EK langebaanzwemmen. Ook Femke Heemskerk kwalificeerde zich op de 200 meter vrije slag voor het EK, net als Kim Busch op de 50 meter vlinderslag.

Inspiratie

Toernooidirecteur Ed de Kievit toonde zich tevreden na de driedaagse: “Toen we vijf jaar geleden begonnen met een Grand Prix was het doel om de jonge zwemmers inspiratie te bieden door ze samen met de toppers van nu te laten zwemmen in een evenement. Als je Ranomi dan zo enthousiast high fives ziet uitdelen aan de deelnemers voorafgaand aan de Ranomi Cup dan kan ik niet anders zeggen dat we dat doel bereikt hebben. Dit inspireert.” De toernooidirecteur was ook in zijn nopjes met de prestaties van de topzwemmers: “Dit weekend hebben we laten zien dat er hard kan worden gezwommen in het Hofbad, een uitdaging voor de komende jaren.”

Zaterdag

Olympisch kampioene van Londen 2012 Ranomi Kromowidjojo won op zaterdag in de finale van de Swim Cup haar 100 meter vrije slag in een prima 53.69. Met die tijd kwalificeerde ‘Kromo’ zich ruim voor Glasgow. Ook Femke Heemskerk (54.04) en Kim Busch (54.94) klokten in de series voldoende voor een EK-ticket. In de finale van het koningsnummer voor mannen (100 meter vrij) won Kyle Stolk in 49.21, nog onvoldoende voor een toegangsbewijs voor het EK. Kira Toussaint, Maaike de Waard en Tessa Vermeulen kwalificeerden zich op zaterdag tijdens de series van de 50 meter rugslag voor het EK. Ook op zaterdag vond de Arena Club Meet plaats, een teamzwemwedstrijd voor de beste Nederlandse clubs met zwemmers van 8 tot 12 jaar. ZVZ Zwartsluis won, gevolgd door SG Goeree Overvlakkee en de Stelle en The Hague Swimming.

Ranomi Cup voor Unicef

Behalve hard gezwommen werd er in het Hofbad ook veel geld voor Unicef ingezameld door de 400 deelnemers aan de Ranomi Cup. Op zondag werd Unicef ambassadeur Ranomi Kromowidjojo verrast met een vette cheque van 18.800 euro voor Unicef. De Olympisch kampioene was ‘beduusd’ over zoveel geld dat ruim 400 kinderen bij elkaar hadden gezwommen. “Wat hebben jullie kinderen hard gezwommen en waanzinnig veel geld opgehaald. Ik dank alle zwemmertjes, maar ook coaches, papa’s en mama’s en wens jullie super veel succes met jullie wedstrijden vandaag’. ‘Kromo’ is ambassadeur van Unicef en sinds vorig jaar naamgever van de Ranomi Cup. Kromowidjojo: “Zoveel enthousiasme van de nieuwe generatie zwemmers vind ik echt superleuk. Ik adviseer de kinderen altijd hard te trainen en te zwemmen, maar vooral veel plezier te hebben.” De zwemster was ook blij met zoveel geld voor Unicef: “Daar kunnen we in ontwikkelingslanden heel veel goed werk voor doen, wow wat ben ik daar blij mee”.

Alle uitslagen van de Swim Cup Den Haag hier. Het zwemtoernooi werd dit jaar voor de 2e keer door de KNZB aan Den Haag en het Hofbad toegewezen.

Back To Top