skip to Main Content
Kira Toussaint Onder Minuut Tijdens Swim Cup Den Haag

Kira Toussaint onder minuut tijdens Swim Cup Den Haag

Records en EK langebaan limieten in Haagse Hofbad

Den Haag, 6 april 2018 – Op de eerste dag van de Swim Cup Den Haag verbrak Kira Toussaint het 7 jaar oude record van Femke Heemskerk op de 100 meter rugslag. Met een 6e wereldseizoentijd van 59.94 bleef Toussaint als eerste Nederlandse vrouw onder de minuut. In het Haagse Hofbad tikte Touissant (23) in de series nog na 1.00,03 aan. Daarmee evenaarde ze het Nederlands record. Haar tijd is ook voldoende voor een EK ticket voor Glasgow (3-9 augustus).

NR en onder de minuut op de 100m rugslag voor Kira Toussaint

Bij de mannen verbrak Arno Kamminga tijdens de Swim Cup tot tweemaal toe zijn eigen Nederlands record op de 200 meter schoolslag. In de finale klokte de Katwijker na 2.08,75, ruim onder de EK limiet. In zijn ochtendserie verbeterde Kamminga (22) al zijn Nederlandse record: 2.09,57. Ook hiermee voldeed de Katwijker ruim aan de limiet voor het EK langebaanzwemmen.
Limieten
Op de 50 meter vlinderslag haalde ook Kim Busch een EK limiet. In de series zwom ze 26,40, in de finale wist ze daar nog een honderdste van af te snoepen: 26,39, een tijd snel genoeg voor Glasgow. Mathys Goosen van NTC De Dolfijn won de Swim Cup op de 50 meter vlinder in een winnende tijd van 23,63 waarmee ook hij de limiet voor het EK haalde. Femke Heemskerk van PSV won de series van de 200 meter vrije slag in 1.56,97 ruim onder de EK limiet van 1.58,16.
Ranomi Cup voor UNICEF
Op de 200 meter vrije slag, niet haar favoriete afstand, werd Ranomi Kromowidjojo slechts vierde in de series. Op zaterdag (100 vrij) en zondag (100 vlinder) zwemt de Olympische kampioen nog tijdens de Swim Cup Den Haag. Na haar series verzorgde Ranomi als Unicef ambassadeur nog een gastles voor zo’n 60 leerlingen van groep 8 van basisschool de Octant uit Den Haag Ypenburg. De Haagse kinderen vroegen de zwemkampioene het hemd van het lijf: Worden we kampioen in Glasgow? Ranomi: “Ik hoop dat we met een grote ploeg aan de start staan, maar ik ga mijn best doen om medailles te halen op het EK deze zomer”. Unicef, het kinderfonds van de VN maakt zich sterk voor kinderrechten voor kinderen over de hele wereld. “In Suriname heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk het werk van Unicef is.” Op zondag zwemmen 400 kinderen tijdens de Ranomi Cup voor Unicef. De inschrijfgelden van de Ranomi Cup komen volledig ten goede aan Unicef.

Startlijsten, programma’s, uitslagen en informatie over toegangskaarten is te vinden op deze website. De series starten zaterdag om 9.30 uur en zondag om 9.00 uur. Zowel Ranomi Kromowidjojo als Femke Heemskerk verschijnen in Den Haag nog aan de start.

Back To Top