skip to Main Content
Kromowidjojo Schittert Op De 50 Vlinder

vrijdag 20 oktober 2017

Dit weekend is het zover. De laatste kans voor de Nederlandse topzwemmers zich te kwalificeren voor het EK kortebaan in Kopenhagen, in december van dit jaar. Plaats van handeling: het Sloterparkbad in Amsterdam. Alle toppers zijn aanwezig, op Kira Toussaint en Robin Neumann na, die in Amerika wonen en zwemmen. Terwijl op de 19e oktober de herfst definitief zijn intrede doet en het Sloterpark het toneel is van wind en regen, is het binnen in het zwembad ouderwets broeierig. Met zwemmers die heen en weer dribbelen tussen het uitzwembad en de arena. Nakaartend, glimlachend, zuchtend. Limiet of geen limiet, that’s the question. Het 50-meterbad is doormidden gezaagd. Halverwege is een tribune gebouwd. Met daarop de zwemmers en officials die in de gaten houden of de zwemmers zich aan de regels houden. Zoals met twee handen aantikken bij de school en vlinder en of de zwemmers niet stiekem te lang onder water zwemmen. De harde up-tempo muziek zorgt ervoor dat niemand verslapt. Spreekstalmeester van dienst is oudgediende Jos van Kuijeren.

Een greep uit de prestaties van de Nederlandse toppers:

Bij de dames zette Ranomi Kromowidjojo het bad gelijk op stelten met een magistraal Nederlands record op de 50 vlinder: 24,53. De nummer twee, Maaike de Waard moest bijna een seconde toegeven, 25,51.

Haar partner in crime, Femke Heemskerk, zwom in superieure, trage stijl naar de overwinning op de 200 vrij in een tijd van 1:52,42. Zij had zich samen met Robin Neumann op dit nummer al gekwalificeerd voor de EK kortebaan. Het gemak waarmee La Heemskerk zwom, wekt voorzichtige verwachtingen voor de toekomst.

Op de 100 wissel pakte coming star Marrit Steenbergen een ticket voor Kopenhagen. In een tijd van 59,53 zwom ze een Nederlands record onder 18. Marjolein Delno trok een niet voor het EK. Zij miste de limiet op driehonderdste in 2 rond 06. Femke Heemskerk had zich eerder al op deze afstand gekwalificeerd.

De 100 rug werd gewonnen door Maaike de Waard in een tijd van 58,53, onder de limiet van Kopenhagen.

Bij de mannen zorgde Amsterdammer Arno Kamminga voor vuurwerk op de vrijdag. Op hem staat geen maat. Hij blijft verbazen. Op de 200 school zwemt hij het zoveelste nationale record in 2:04,35. Hij zwom het record feitelijk in zijn eentje, de nummer twee Arjan Knipping tikte bijna zes (!) secondes later aan in 2:10,10.

De 50 vlinder werd een prooi voor Mathys Goosen: 23,17, voor good old Joeri Verlinden en de man van de 50 vrij, Jesse Puts.

Het slotstuk van de avond was de 200 vrij mannen. Daar heeft de Nederlandse estafetteploeg ambities. Kyle Stolk en Ben Schwietert hadden de limiet van 1:44,12 al gezwommen. In Amsterdam voegden zich geen nieuwe Kopenhagenkandidaten op deze afstand. Schwietert won in een tijd van 1:44,43.

Na afloop van de wedstrijd spraken we nog even met de Nederlandse zwemdiva van dit moment, Ranomi Kromowidjojo. Over haar record op de 50 vlinder. ‘Volgens mij moet het nog harder kunnen. De 50 vlinder is een slag die heel goed is te combineren met de borstcrawl. De 50 en 100 vrij blijven mijn afstanden, maar het is leuk om erbij te zijn. Af en toe een baantje vlinderslag en een keerpuntje oefenen, houdt het leuk. Op de vlinderslag hebben we een Sarah Sjöström die regeert. Ik ben nu de runner-up. Over haar korte voorbereiding: Voor de worldcups heb ik mijn amandelen eruit laten halen. Ik had maar een week training gehad. Door veel races te zwemmen op een dag raakte ik heel snel weer in vorm. Het vele racen op de worldcups is me goed bevallen, fysiek en mentaal. Voor de langebaan moet ik nog wat extra trainingsmeters maken. Dat ga ik vanaf januari doen. Tot die tijd zwem ik lekker wedstrijden op de kortebaan’. De kop is eraf. Zaterdag en zondag meer zwemgeweld.

Foto: Kees-Jan van Overbeeke
​Tekst: Peter de Jong (freelance sportjournalist, oa Utrechtse Sportkrant)

Back To Top