skip to Main Content
EK-limieten Voor Nyls Korstanje En Arjan Knipping

zaterdag 21 oktober 2017

Het weer buiten is vandaag een stuk aangenamer in het Amsterdamse. Het waait nog oorverdovend maar de zon prikt tussen de wolken door. Vandaag staat het koningsnummer op het programma, de 100 vrij. Met de wereldtoppers Heemskerk en Kromo tegen elkaar. Maar ook grossier nationale records schoolslag Arno Kamminga meldt zich weer. En voor vele anderen de ultieme kans om een limiet te zwemmen voor het EK korte baan in Kopenhagen, vlak voor de kerst.

De avond begon met een stunt van Arjan Knipping van PSV. In de ochtend werd hij gediskwalificeerd, maar door de organisatie een timetrial aangeboden. In zijn eentje zwom hij vervolgens een EK-limiet in 4:08,85.

De 100 meter schoolslag heren werd, zoals te verwachten, een prooi voor Arno Kamminga. Hij tikte aan in 57,26, met een straatlengte voor op de concurrentie. Kamminga, grossiert in nationale records na afloop over de afgelopen periode: ‘Het gaat hartstikke goed. In de trainingen blijf ik stappen maken en het is mooi dat ik dat ook in de wedstrijden kan laten zien. Na het WK heb ik nog 2 worldcups gezwommen. Daar heb ik me gelijk gekwalificeerd voor alle schoolslagafstanden op het EK korte baan. Daarna heb ik drie weken vakantie gevierd tot begin september. Na drie weken trainen ben ik weer op reis gegaan voor de worldcup-cyclus in Honk Kong en Doha. Sinds twee weken ben ik weer in het land. Voor deze wedstrijd heb ik een klein rustblokje gehad, niets bijzonders. En dat pakt goed uit. Het doel voor dit jaar is de EK korte baan in december. In aanloop daarnaartoe doe ik nog een paar worldcups om nog extra ervaring op te doen’.

Hoe is het met zijn ontwikkeling? Komt er nog een einde aan zijn progressie? ‘Ik word op alle vlakken beter. Qua kracht en conditie zit er nog volop rek. Aan mijn techniek ben ik nog aan het schaven. Ook mentaal maak ik progressie. In de worldcups zwem ik steeds tegen de besten van de wereld, daar word je sterker van. Gisteren pakte ik een nationaal record op de 200 school, dus mijn weekend kan niet meer stuk. Dat is mijn beste afstand’. Morgen gaat hij er weer voor, op de 50 school.

Op de 50 rug zwom 50-vrij kanon Jesse Puts een 24,31, goed voor een tweede plaats in de finale achter de Ier Ferguson. Een mooi gezicht, al die sterke mannen die de helft van het bad onderwater zijn, oprijzen uit het water en dan over een afstand van een meter of tien naar de kant molenwieken. Vervolgens vlak voor de kant op de buik draaien, een rolkeerpunt, een half bad onder water en ten slotte de molenwiek naar de finish. Acrobatiek.

Op de 400 wissel bij de vrouwen werd eerst aantikkende  Marjolein Delno gediskwalificeerd. ‘Ik zou mijn hand bij de rugslag niet tegen de kant hebben gebracht. Balen. Maar je doet er niks aan’.

De 200 vlinder mannen leverde een grote verrassing op. De Afrikaanse Nederlander Mathys Goossen verbeterde zijn pr met dik 2 seconde tot 1:55,18. Hoe krijgt hij dat in ’s hemelsnaam voor elkaar? ‘Dit is pas het eerste seizoen dat ik de 200 vlinder zwem. Ik ben nog heel erg aan het leren hoe je zo’n afstand moet zwemmen. Het is veel meer op efficiëntie zwemmen, met lange rustige slagen’.

De 200 vlinder wordt weleens het zwaarste nummer genoemd. ‘Nou op de kortebaan valt dat wel mee. Er zijn veel meer keerpunten, dus minder zwemtijd. Als je goed op je benen kan zwemmen is het goed te doen. Het is een mooie opstap voor de 200 langebaan. Ik ben benieuwd wat het in Kopenhagen gaat worden. Het gaat dit weekend sowieso prima. Gisteren had ik een mooi pr op de 50 vlinder, een tiende boven de limiet. Ik heb me op de 100 vlinder al gekwalificeerd voor de EK, dus wie weet kom ik straks op de 50, 100 en 200 vlinder uit. Dat zou mooi zijn’.

De avond werd afgesloten met het koningsnummer bij de mannen en vrouwen.  Bij de mannen is er momenteel geen aas die aan de absolute wereldtop meezwemt.  Vandaag was de overwinning voor de pas 18-jarige Nyls Korstanje. Hij zwom met 47,54 niet alleen een EK-limiet, maar ook nog een Nederlands record onder de 18.

Het klapstuk van de avond was de 100 vrij bij de vrouwen met de kanonnen Kromowidjojo en Heemskerk. Beiden hadden de limiet voor Kopenhagen al op zak. Kromowidjojo won het onderlinge duel in 51,60. Heemskerk eindigde als tweede in 52,14. Heemskerk na afloop: ‘Ik heb een hele goede race gezwommen. Na het laatste keerpunt had ik het moeilijk. Daar werd het verschil gemaakt. Ik heb nog iets meer power nodig. Het gaat ook weer iets harder dan in de worldcups. Ik heb er plezier in. Ik zit een beetje aan het eind van mijn carrière en ik wil niet meer zonder glimlach het water uitkomen. Dit is de mooiste baan die je kunt hebben. Genieten is belangrijk voor me. Maar het zwemmen is uiteraard wel serious business. Ik ben hier niet alleen voor de lol. Het is leuker als het goed gaat. En daar werk ik elke dag voor.

Het grote talent bij de dames, Marrit Steenbergen eindigde als vierde in een tijd van 54,39. Niet sterk, maar dat heeft een reden. In verband met schouderklachten miste ze al het afgelopen WK in Boedapest. Nu is ze voorzichtig weer in opbouw, maar wel met de handrem erop. Een keer per dag trainen, met een max van 3 kilometer. Even geduld dus met haar.

Foto: Kees-Jan van Overbeeke
​Tekst: Peter de Jong (freelance sportjournalist, oa Utrechtse Sportkrant)

Back To Top